Dodijeljena nagrada najboljoj mladoj znanstvenici na području farmacije

Dr. sc. Tamara Stipčević, znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković, dobitnica je HRZZ-AbbVie nagrade za izvrsnog mladog znanstvenika u polju farmacije u iznosu od 50.000 kuna za provođenje jednogodišnjeg istraživanja pod  
nazivom „Novi pristup proučavanju funkcije matičnih živčanih stanica i novi farmaceutski dizajn za bolje razumijevanje autoimunih i stresom izazvanih neuropsihijatrijskih poremećaja“.
U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 27. studenog 2013. godine, dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, i Ljubiša Mitof-Višurski, generalni direktor Adria regije i Hrvatske, AbbVie, mladoj su znanstvenici uručili nagradu.

Cilj nagrađenog projekta je dobiti bolje razumijevanje mehanizama i posljedica neravnoteže u imunološkom i živčanom sustavu prisutnima u autoimunim bolestima poput dijabetesa tipa I i reumatoidnog artritisa. Očekivani rezultati istraživanja pružit će nove informacije o promjenama na matičnim živčanim stanicama prisutnima u autoimunim bolestima te potaknuti razvoj i testiranje inovativnih spojeva, tj. potencijalnih lijekova.

HRZZ-AbbVie nagrada za izvrsne mlade znanstvenike u polju farmacije dodijeljena je u sklopu natječaja koji su organizirale Hrvatska zaklada za znanost i farmaceutska tvrtka AbbVie uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s ciljem poticanja razvoja inovacija na području farmacije.