Potpisan Sporazum o prijenosu provedbe programa Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja"

19. veljače 2014. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potpisan je Sporazum o prijenosu provedbe programa Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatske zaklade za znanost. Potpisivanjem ovog Sporazuma Zaklada je preuzela provedbu programa Fonda, čime se čini dodatni korak u prelasku s modela državnog upravljanja na model državnog nadzora sustava znanosti, suglasni su predsjednik Upravnog odbora Zaklade akademik Dario Vretenar i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović.
Ministar Jovanović istaknuo je  kvalitetan rad Zaklade i dodao kako je Zaklada napravila vidan iskorak po dolasku akademika Vretenara na mjesto predsjednika Upravnog odbora. Dodao je i kako je ministarstvo osiguralo dodatnih 30 milijuna kuna za zapošljavanje oko 250 doktoranada, što bi trebalo doprinijeti konkurentnosti hrvatskih sveučilišta. Prema Akcijskom planu raspisivanja javnih poziva za podnošenje prijava za znanstvene projekte za srpanj 2013. - srpanj 2014. godine, objavljenog na stranicama Hrvatske zaklade za znanost,  natječaj za istraživačke stipendije za doktorske studente i poslijedoktorande pokrenut će se 2014. godine, ovisno o raspoloživim sredstvima.
Akademik Dario Vretenar istaknuo je pak da je osiguravanje stabilnog financiranja međunarodno kompetitivnih projekata hrvatskih znanstvenika jedan od petogodišnjih ciljeva Zaklade te da će tome iznimno doprinijeti i povezivanje s brojnom hrvatskom znanstvenom dijasporom što je jedan od strateških ciljeva Zaklade, a posebice fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja". 




 

NK