Zapošljavanje doktoranada temeljem natječaja "Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“

Model financiranja doktoranada predviđen natječajem „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“ morao je biti promijenjen uslijed čega je došlo do zastoja u potpisivanju ugovora između Hrvatske zaklade za znanost (u daljnjem tekstu: Zaklada) i ustanova kojima je temeljem natječaja odobreno zapošljavanje doktoranada.
Tijek obračuna i isplate financijskih sredstava za rashode za zaposlene bit će sljedeći:
- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u tromjesečnim će obrocima Zakladi doznačavati financijska sredstva
-  ustanove će najkasnije do trećega (3.) u mjesecu izvršiti obračun te ga proslijediti Zakladi
- Zaklada će na račune ustanova uplatiti potrebna financijska sredstva kako bi iste bile u mogućnosti izdati naloge bankama i isplatiti plaće doktorandima paralelno s isplatom plaća zaposlenicima i znanstvenim novacima (oko desetog (10.) u mjesecu)
- Zaklada će na mjesečnoj razini izvještavati Ministarstvo o statusu doktoranada i isplata za iste na posebnom obrascu koji će pripremiti Ministarstvo.
Kao što je natječajem bilo predviđeno, doktorandi se zapošljavaju na radno mjesto stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te im ustanova obračunava plaće prema koeficijentu za stručnog suradnika u sustavu znanosti koji iznosi 1,261. Međutim, doktorandi se ne upisuju u Registar zaposlenih u javnim službama, kao što je bilo ranije najavljeno, jer im se plaće ne obračunavaju kroz Centralni obračun plaća (COP) budući da će se financirati sredstvima Zaklade. Ustanove su dužne evidenciju o doktorandima voditi unutar svojih internih sustava, na isti način na koji vode evidenciju zaposlenika kojima se plaća isplaćuje iz vlastitih sredstava ustanove.
Nakon što potpišu ugovor sa Zakladom ustanove mogu sklapati ugovore o radu s doktorandima počevši od 1. siječnja 2015. godine.
 
NK