Osigurano 17 mil. kuna za znanstvene projekte iz područja klimatskih promjena

Vlada Republike Hrvatske je početkom studenog odobrila 17 milijuna kuna vrijedan Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. Program je usmjeren pronalasku inovativnih znanstvenih rješenja za borbu s posljedicama klimatskih promjena i sprečavanje daljnjih, koja će pridonijeti poboljšanju kvalitete života građana i boljoj zaštiti okoliša.
Program je pripremilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskom zakladom za znanost i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Program je namijenjen visokim učilištima, javnim i privatnim znanstvenim institutima te drugim pravnim osobama koje obavljaju znanstvenu djelatnost. Objava javnog natječaja za dodjelu sredstava iz Programa planirana je za prosinac, a raspisat će ga Hrvatska zaklada za znanost.
Kroz Program će se financirati projekti vrijedni od 500.000 do 2 milijuna kuna koji mogu trajati do dvije godine. U procesu odabira istraživačkih projekata i timova bit će korišteni visoki standardi znanstvene i stručne kompetitivnosti, što uključuje i međunarodno istorazinsko vrednovanje. Kriteriji za vrednovanje projektnih prijedloga temeljit će se na kompetitivnosti, inovativnosti te doprinosu predloženog istraživanja i mogućnosti primjene rezultata u javnom ili gospodarskom sektoru.
Provedbom Programa očekuju se izrade procjena učinaka posljedica klimatskih promjena na ljudsko zdravlje, poljoprivredu, šumarstvo, vodne resurse i bioraznolikost. Tražit će se i prijedlozi inovacija za povećanje energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenja štetnih emisija. Očekuju se i ideje kako bolje predvidjeti, prevenirati i ublažiti posljedice suša, poplava i šumskih požara koji su posljedice klimatskih promjena.
Sredstva za financiranje Programa su osigurana iz prodaje emisijskih jedinica putem dražbi. Time se okolišne politike smanjivanja emisija CO2 povezuju s razvojem 'zelenih' tehnologija preko znanstvenih projekata, što je praksa najrazvijenijih članica EU.
Više detalja o programu može se saznati na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode:
http://www.mzoip.hr/hr/klima/strategije-planovi-i-programixxxx.html