Potpisan ugovor o provedbi Projekta razvoja karijera mladih istraživača-izobrazba novih doktora znanosti, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda


U srijedu, 20. prosinca 2017., u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost potpisivanja ugovora u sklopu Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.' iz Europskoga socijalnog fonda za provedbu projekta pod nazivom „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 81.090.000,00 HRK čiji je nositelj Hrvatska zaklada za znanost. Projekt će pridonijeti povećanju kvalitete hrvatskoga istraživačkog prostora tako što će se najboljim diplomantima omogućiti razvoj znanstvene karijere u Hrvatskoj. Također, povećat će se kvaliteta mentorskoga rada, selekcije doktoranada i cjelokupnoga sustava znanosti te će se skratiti vrijeme potrebno za stjecanje akademskoga stupnja doktora znanosti. Tijekom sljedećih pet godina provedbe projekta, Hrvatska zaklada za znanost financirat će zapošljavanje 154 mlada istraživača, doktoranda, u znanstvenim organizacijama u Republici Hrvatskoj.

Ugovor su potpisali prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, dr. sc. Hrvoje Mataković, izvršni direktor Hrvatske zaklade za znanost i gosp. Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Čestitavši Hrvatskoj zakladi za znanost, ministrica je istaknula kako je projekt razvoja karijera mladih istraživača od iznimne važnosti za sustav znanosti jer izravno pridonosi pomlađivanju tog dijela sustava te usmjerava mlade istraživače prema vrhunskoj znanosti. Izobrazbom novih mladih istraživača povećavaju se ljudski kapaciteti za istraživanje, tehnološki razvoj, a samim time i inovacije prijeko potrebne za razvoj hrvatskoga gospodarstva.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gosp. Mile Živčić istaknuo je kako je ovim ugovorom premašena prva milijarda kuna koja je iz Europskoga socijalnog fonda ugovorena u ovome programskom razdoblju za sustav obrazovanja i znanosti te da je za sljedeću godinu planirano ugovaranje dodatnih milijardu kuna za projekte u sustavu obrazovanja i znanosti, što potvrđuje iznimne napore koji se ulažu u povlačenje sredstava iz Europskoga socijalnog fonda.

Na svečanosti su bili prisutni predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić, državna tajnica gđa Katarina Ivanković Knežević, predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i sektorskih agencija te ostali predstavnici stručne javnosti, a domaćica cjelokupnoga događaja bila je ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak.