Znanstvenici hrvatskih korijena posvećeno posebno izdanje australskog znanstvenog časopisa

Posebno izdanje časopisa Australian Journal of Chemistry posvećeno je golemom doprinosu prof. Frances Separovic razvoju kemijske znanosti u Australiji i njezinu radu na promicanju spolne ravnopravnosti u kemiji i znanosti općenito. U ovom su izdanju prikupljeni članci znanstvenika koji su surađivali s prof. Separovic tijekom njezine bogate znanstvene karijere. 

Frances Separovic rođena je 1954. u Blatu (Korčula) kao Franica Šeparović. U Australiju je emigrirala 1957., gdje živi i danas. Akademsku karijeru u području biofizike i kemije izgradila je na Sveučilištu u Melbourneu, gdje je radila do 2019. i trenutačno je profesorica emerita na istom sveučilištu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja te je ambasadorica inicijativa Žene u znanosti (Women in Science) i Žene u STEM-u (Women in STEM). Više o ovoj izuzetnoj znanstvenici možete pročitati ovdje.

Prof. Separovic iznimno je cijenjena i u Hrvatskoj. Trenutačno je suvoditeljica projekta PZS-2019-02-4323 "Safe-by-Design Approach for Development of Nano-Enabled-Delivery Systems to Target the Brain" voditeljice dr. sc. Ivane Vinković Vrček s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada financiranog u okviru Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori "Znanstvena suradnja".