Zapošljavanje doktoranada – kratke informacije

Prema uvjetima natječaja „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“, ustanova na kojoj su zaposleni odobreni mentori dužna je raspisati javni natječaj za zapošljavanje doktoranada sukladno uvjetima natječaja, a u dogovoru s odabranim mentorima. Matična ustanova u dogovoru s mentorima može imati i dodatne kriterije odabira, ali je neophodno poštovanje obveznih uvjeta koje je utvrdila Zaklada (završen odgovarajući diplomski ili integrirani studij te prosjek ocjena na prethodnim razinama studija koji osigurava upis na doktorski studij).
 
Doktorandi će biti zaposleni na radno mjesto stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Ustanova potpisuje ugovor o radu s doktorandom za prvo razdoblje financiranja (2 godine) sukladno članku 42. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 123/03, 198/03, 105/04, 02/07, 46/07, 45/09,63/11, 94/13, 139/13) kojim je propisano da se s osobama koje rade na projektu ograničena trajanja ugovor o radu zaključuje na određeno vrijeme dok traje projekt ili njegova dionica na kojoj je osoba angažirana te sukladno članku 44. navedenog Zakona kojim su regulirana stručna zvanja i radna mjesta u sustavu znanosti.
 
Nakon provedenog javnog natječaja za zapošljavanje doktoranada na radno mjesto stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te suglasnosti od strane Hrvatske zaklade za znanost, doktorand se upisuje u Registar zaposlenih. Ustanova plaće obračunava u Centralnom obračunu plaća (COP) prema koeficijentu za stručnog suradnika u sustavu znanosti koji iznosi 1,261. Ustanova doktorandima također obračunava trošak prijevoza na posao i s posla te materijalna prava utvrđena kolektivnim ugovorom. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nadležno je za tražena sredstva.