Suradnja

Predstavnici Njemačke zaklade za znanost u Opatiji

Dana 16. rujna 2013. godine u Uredu za programe u Opatiji, u sklopu dvodnevnog službenog posjeta, održan je radni sastanak s predstavnicima Njemačke zaklade za znanost (Deutsche Forschungsgemeinschaft), dr. Christian Schaichom, direktorom Odjela za međunarodne odnose i dr. Ulrike Eickhoff, voditeljicom Odjela za osiguranje kvalitete i razvoj programa. Predstavnike DFG-a dočekali su predsjednik Upravnog odbora akademik Dario Vretenar, članovi Upravnog odbora prof. dr. sc. Dragan Poljak i prof. dr. sc. Stipan Jonjić te voditelji odjela Zaklade. Tema radnog sastanka bila je razmjena iskustava, u prvom redu razvoj programa i postupka vrednovanja te produbljivanje suradnje dvaju zaklada.

Drugio dio posjeta, 17. rujna, uključuje odlazak na Sveučilište u Rijeci gdje će predstavnike DFG-a ugostiti prof. dr. sc. Stipan Jonjić i rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin.

 
        
 


Predstavljanje programa i iskustava Poljske zaklade za znanost

U sklopu službenog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj zakladi za znanost, prof. dr. hab. Maciej Zylicz, predsjednik Upravnog odbora Poljske zaklade za znanost, i g. Michal Pietras, direktor Odjela za programe financirane sredstvima EU, na prezentaciji održanoj 22. srpnja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, predstavili su programa i iskustava Poljske zaklade za znanost u korištenju sredstava strukturnih fondova. Predstavnica Ministarstva upoznala je prisutne s tijekom priprema programa za korištenje strukturnih fondova u periodu 2014. – 2020. koje se temelje na radu niza stručnih skupina, kao i statusom izrade nacionalne strategije znanosti i tehnologije, a predstavljene su i aktivnosti i natječaji Hrvatske zaklade za znanost u 2013. godini.
 

Zaklada primljena u članstvo europske organizacije Science Europe

Na Generalnoj skupštini održanoj 16. svibnja u Bruxellesu prihvaćen je zahtjev Hrvatske zaklade za znanost za članstvo u europskoj organizaciji Science Europe koja okuplja preko 50 istraživačkih institucija te institucija koje financiraju znanstvena istraživanja, iz 26 različitih zemalja.

Ulazak Hrvatske zaklade za znanost u članstvo organizacije Science Europe izuzetno je važan korak za razvitak znanosti u Hrvatskoj s obzirom na procese koje Science Europe pokreće na europskoj i svjetskoj razini.
 

Zakladi dodijeljen logo HR Excellence in Research

U rujnu 2011. godine Zaklada je potpisala Deklaraciju o pristupanju Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača. Tijekom 2012. godine provedene su analize rada Zaklade koje su temelj Strateškog i Akcijskog plana kako bi se načela ovih dokumenata primijenila i poštovala u radu Zaklade. Nakon vrednovanja ovih dokumenata, Europska komisija dodijelila je Zakladi logo HR Excellence in Research. Dokumenti su dostupni na stranicama Zaklade.
 

Sudjelovanje Zaklade u FP7 ERA-NET projektu ASPERA-2

ASPERA (AStroParticle ERAnet) je europska mreža sastavljena od nacionalnih ustanova koje koordiniraju i financiraju istraživačke projekte na području astročestične fizike.
Razvoj mreže pokrenut je 2006. godine u obliku projekta ASPERA, nastavljen je 2009. kao projekt ASPERA-2, a financiran je kroz Šesti i Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj Europske unije. Vrijednost trogodišnjeg projekta ASPERA-2 je 2,4 milijuna eura.

Glavni dosadašnji uspjesi ASPERA-e uključuju izradu europske strategije za astročestičnu fiziku i pripremu razvojnih smjernica ovog novog multidisciplinarnog područja. Također, ASPERA ima značajan utjecaj na razvoj i investicijske planove velikih europskih infrastrukturnih objekata za astročestična istraživanja.

Hrvatska zaklada za znanost sudjeluje u ASPERA-i od veljače 2009. godine, najprije kao pridruženi, a zatim kao punopravni partner u FP7 ERA-NET projektu ASPERA-2.
U studenom 2012. u Bruxellesu je održana završna konferencija projekta ASPERA-2 koji je službeno završio u prosincu 2012. godine.          

Službene mrežne stranice projekta: www.aspera-eu.org