Promjenjivost Sunca i Zvijezda

Naziv projekta: Promjenjivost Sunca i Zvijezda (SOLSTEL)
Program i rok: Istraživački projekti, rok studeni 2013.
Voditelj:  dr. sc. Bojan Vršnak
Ustanova: Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta u Zagrebu
 


Projekt "Promjenjivost Sunca i Zvijezda" (SOLSTEL) voditelja dr. sc. Bojana Vršnaka bavi se prirodom aktivnosti u atmosferama Sunca i Zvijezda, s naglaskom na istraživanje eruptivnih procesa na Suncu i njihova utjecaja na heliosferu i Zemlju (tzv. „svemirskom meteorologijom“).

Istraživanja okviru projekta SOLSTEL unaprijedit će razumijevanje nastanka i razvoja geomagnetskih i ionosferskih oluja, kao i heliosferskih poremećaja, tj. pojava koje značajno utječu na visoko-tehnološke sustave na Zemlji i svemirskim letjelicama te imaju veliku ulogu u planiranju i razvoju svemirskih letova s ljudskom posadom.
U području „svemirske meteorologije“ ostvarena je plodna suradnja s Karl-Franzens Uni. Graz (dr. sc. Mateja Dumbović trenutačno je tamo na usavršavanju u okviru Marie-Curie stipendije, a Ivana Poljančić-Beljan završava doktorski studij) i Christian Albrechts Uni. Kiel (bilateralni DAAD projekt). U području stelarne astrofizike ostvarena je uspješna suradnja s Asiago Astrophys. Obs. (Uni. Padova). U projekt je uključeno troje mladih znanstvenika (dr. sc. Mateja Dumbović, dr. sc. Jaša Čalogović, Ivana Poljančić-Beljan, dipl. ing.). Uz razvoj znanstveno-istraživačkih kompetencija, steći će iskustva u razvijanju međunarodne suradnje i timskog rada, a posebno je važno što su stekli iskustva u prijavljivanju znanstvenih projekata na domaćem i međunarodnom nivou (npr. dr.sc.  Mateja Dumbović pokazala se uspješnim voditeljem MZOS/ESF projekta POKRET, te je osvojila Obzor2020 Marie-Curie stipendiju, a dr.sc. Jaša Čalogović osmislio je DAAD bilateralni projekt s Uni. Kiel).