Pisma namjere

2. 1. 2018.

P: Molim Vas preciznije objašnjenje za Pismo namjere za konzultante koji su iz iste organizacije kao i prijavitelj projekta.
 U Uputama je sljedeće napisano:
- Potpisano pismo namjere za sudjelovanje u predloženome projektu za sve suradnike i konzultante koji nisu zaposleni na organizaciji koja je nositelj projekta. - Iz ovog se da zaključiti da nije potrebno pismo namjere za konzultanta iz iste organizacije kao i prijavitelj projekta.
 Već je bilo postavljeno isto pitanje, no s obzirom na Upute, još uvijek nije jasno treba li pismo namjere za konzultanta ili ne.
P: Ukoliko je konzultant iz Hrvatske te s iste ustanove kao i voditelj projekta, je li potrebno pismo namjere za konzultanta i da ali se on prijavljuje u epp sustav.
O: Za sve je konzultante potrebno dostaviti pismo namjere te jasno objasniti njihovu ulogu, a oni se ne prijavljuju u EPP sustav.
 
O:
S obzirom na to da je uloga konzultanta savjetodavna te da se on ne navodi u projektnoj prijavi u EPP sustavu niti u Radnom planu projekta, za sve je konzultante, bez obzira na njihovu organizaciju zaposlenja, potrebno dostaviti pismo namjere koje potpisuju konzultant i, ako je zaposlen u Republici Hrvatskoj, čelnik njegove organizacije zaposlenja. U pismu namjere potrebno je posebno istaknuti i obrazložiti potrebu uključivanja konzultanta na projekt.

15. 12. 2017.

P: Prijavljujem se na Istrazivacki projekt. Imam pitanje u vezi Pisma namjere. Na projektu koji prijavljujem imam 5 suradnica s drugih ustanova. U sustavu mi nije omogucen upload Pisma namjere za svaku od njih. Mogu li skenirati sva njihova pisma na hrvatskom jeziku u jedan, a na engleskom jeziku u drugi dokument?
O:
Pisma namjere potrebno je podignuti u jednom pdf dokumentu u hrvatskoj te u jednom pdf dokumentu u engleskoj verziji.
 
P: Profesorica je pozvana sudjelovati na projektu i radi kod dva poslodavca (50-50). Je li dovoljno da se jedan čelnik ustanove potpiše na Pismo namjere?
O:
Dovoljno je da jedan čelnik ustanove potpiše pismo namjere.
 
P: Zanima me mora li pismo namjere koje potpisuju istrazivači s inozemnih institucija sadržavati podatak koji će postotak radnog vremena oni posvetiti radu na projektu ili to nije nužno? Također, je li dovoljno da oni sami potpišu pismo namjere ili to mora napraviti i čelnik institucije na kojoj su zaposleni?
O:
Postotak radnog vremena trebao bi biti naveden za sve suradnike kako bi se mogla procijeniti opravdanost i dostatnost njihova angažmana na projektu. Za konzultante se ne navodi postotak radnog vremena. Dovoljno je da suradnici iz inozemstva sami potpišu pismo namjere.

12. 12. 2017.

P: Vezano uz prijavu istraživačkog projekta na otvorenom natječaju, zanima me da li pismo namjere za sudjelovanje istraživača sa sveučilišnog odjela na projektu koji prijavljujem može potpisati, uz suradnike, čelnik Odjela?
O: 
Pisma namjere uz suradnike treba potpisati čelnik organizacije, što je u slučaju sveučilišnih odjela rektor.

8. 12. 2017.
 
P: Ako je suradnik na projektu hrvatski državljanin zaposlen kao redoviti profesor na inozemnom sveučilištu, potpisuje li pismo namjere i čelnik te inozemne ustanove ili je dovoljan samo potpis suradnika?
O: 
Za suradnike zaposlene na inozemnim ustanovama pismo namjere potpisuje samo suradnik.
  
P: Ukoliko su dva/tri suradnika ili suradnik/konzultant iz iste ustanove, da li je prikladno da imaju jedno pismo namjere „po ustanovi“ ili ga baš svaki suradnik/konzultant treba imati pojedinačno
O: 
Moguće je dostaviti zajedničko pismo namjere ili pojedinačna pisma, HRZZ ne propisuje format pisama namjere, samo je važno da budu potpisi svih suradnika/konzultanata i čelnika ustanove ako se radi o suradnicima/konzultantima zaposlenima u Republici Hrvatskoj.
  
17. 11. 2017.

P: Postoji li neki obrazac za "pismo namjere"? Ako ne, možete li mi reći koje bi sve podatke to pismo trebalo sadržavati?
O: Pismo namjere dostavlja se u slobodnoj formi, a važno je da bude navedeno da je potpisnik suglasan s tim da bude suradnik na projektu te da je spreman izvršavati aktivnosti u skladu s radnim planom projekta (navesti u kojem postotku radnog vremena), kao i da je čelnik organizacije na kojoj je zaposlen s tim upoznat i suglasan.