Održano svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost za projekte u okviru Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017.-2023.

Dana 24. listopada 2018. u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održano je svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost za 11 projekata koji su prihvaćeni za financiranje u okviru „Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017. – 2023.” Program je jedan od projekata koji se financiraju u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije, a provode ga Hrvatska zaklada za znanost i Švicarska nacionalna zaklada za znanost.

Navedenim Programom osigurat će se preduvjeti za uspješne znanstveno-istraživačke projekte kojima će se postići bliska suradnja između hrvatskih i švicarskih istraživača te prijenos znanja, vještina i tehnologija. Vrijednost cjelokupnog Programa je 4,67 milijuna CHF, doprinos Švicarske Konfederacije je 4 milijuna CHF, a Republika Hrvatska osigurat će sufinanciranje u iznosu od 0,67 milijuna CHF.

Svečanost je pozdravnim govorom otvorila veleposlanica Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. gđa Emilija Georgieva, koja je istaknula predanost Švicarske Konfederacije unaprjeđivanju sustava znanosti u Republici Hrvatskoj. Nakon toga prisutne je pozdravio državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tome Antičić, koji je govorio o ulozi Ministarstva znanosti i obrazovanja u provedbi Programa te o njegovoj važnosti za poticanje izvrsnosti u znanstvenom sustavu RH. Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske Zaklade za znanost, akademik Dario Vretenar, predstavio je Hrvatsko-švicarski-istraživački program, koji zajednički provode Hrvatska zaklada za znanost i Švicarska nacionalna zaklada za znanost. Dodatno je istaknuo važnost međunarodne suradnje kako Zaklade tako i hrvatskih znanstvenika. Zahvalio se svim sudionicima u postupku odabira te čestitao odabranim istraživačima i njihovim organizacijama. Prof. dr. sc. Mirjana Čižmešija (Ekonomski fakultet u Zagrebu), su-predsjednica panela za vrednovanje, predstavila je postupak vrednovanja prijavljenih projekata na temelju kojega je od 111 zaprimljenih projektnih prijedloga za financiranje odabrano 11 najbolje ocijenjenih projekata.
 
Osim voditelja projekata i čelnika njihovih organizacija, svečanosti su prisustvovali i hrvatski članovi panela za vrednovanje, predstavnici veleposlanstva Švicarske Konfederacije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske zaklade za znanost.