Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Hrvatskoj zakladi za znanost za Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja“

 
  U utorak 6. studenoga 2018. godine u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održano je svečano potpisivanje ugovora o bespovratnim sredstvima u okviru izravne dodjele sredstava Hrvatskoj zakladi za znanost za Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja“. Ugovor su potpisali ministrica znanosti i obrazovanja dr. sc. Blaženka Divjak, red. prof.,  v. d. izvršne direktorice Hrvatske zaklade za znanost dr. sc. Lovorka Barać Lauc i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Ukupna sredstva za Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja“ iznose 44.842.440,00 kuna, od čega 85% čine bespovratna sredstva Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.' iz Europskoga socijalnog fonda, a 15% financira se sredstvima državnoga proračuna. 
   
Unutar programa bit će financirano najmanje 19 znanstvenih projekata na kojima će biti zaposleno najmanje 38 mladih istraživača – doktoranda i poslijedoktoranada. Očekivano je raspisivanje natječaja za financiranje projekata u prosincu 2018. godine.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako je tijekom protekle godine deset puta ubrzano povlačenje sredstava za znanost. Također je navela kako je na projektima Hrvatske zaklade za znanost dosad zaposleno više od 300 doktoranada.

Predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost akademik Dario Vretenar naglasio je kako se ovim programom financiraju projekti u svim znanstvenim područjima. Naveo je i kako će ovaj program omogućiti prijenos znanja u Hrvatsku i potaknuti nova ulaganja u zemlju.

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić istaknuo je da Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih već ima uspostavljenu suradnju s Hrvatskom zakladom za znanost preko Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazbe novih doktora znanosti, koji se također financira iz sredstava Europskoga socijalnog fonda.

Mlada znanstvenica s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marina Matošec navela je svoja pozitivna iskustva koja proizlaze iz zaposlenja na projektu Hrvatske zaklade za znanost u sklopu Projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazbe novih doktora znanosti. Naglasila je vrlo uspješnu suradnju s istraživačkim timom na projektu, što je rezultiralo objavom više od 30 znanstvenih radova u međunarodno prepoznatljivim časopisima. Također je istaknula da bi, da nije bilo prilike za zaposlenje putem projekta Hrvatske zaklade za znanost, vjerojatno napustila Hrvatsku.