Otvoren natječaj "Quantera 2019"

Mreža QuantERA (ERA-NET Cofund in Quantum Technologies) je 21. studenoga 2018. otvorila drugi zajednički transnacionalni poziv na podnošenje prijedloga (Quantera Call 2019) kojim se podupiru transnacionalna istraživanja u području kvantnih tehnologija (QT). U Natječaju sudjeluju organizacije koje financiraju istraživanja iz 25 zemalja. Rok za podnošenje prijedloga je 18. veljače 2019. Dokumentaciju za provjeru prihvatljivosti hrvatskog prijavitelja potrebno je dostaviti Hrvatskoj zakladi za znanost na e-mail adresu: kristinak@hrzz.hr s naslovom: „Natječaj QuantERA 2019”, u roku od 10 dana od predaje prijave.

Pozivom je obuhvaćeno pet glavnih tema u području kvantnih tehnologija:
  • kvantna komunikacija
  • kvantna simulacija
  • kvantno računanje
  • kvantne informacijske znanosti
  • kvantno mjeriteljstvo.
Očekuje se da će podneseni prijedlozi pridonijeti razvoju istraživanja u novom području kvantnih tehnologija u Europi te bi trebali biti primjer suradnje i višedisciplinarnosti u naprednoj znanosti i/ili najsuvremenijem inženjerstvu, koji imaju potencijal za pokretanje ili poticanje novih smjerova razvoja kvantnih tehnologija, čime će se Europi omogućiti da preuzme vodeću ulogu u tim perspektivnim područjima tehnologija budućnosti. Osim toga, cilj je QuantERA-e širenje izvrsnosti u istraživanjima u cijelom europskom gospodarskom prostoru poticanjem konzorcija da uključe partnere iz novih zemalja članica EU-a i zemalja kandidatkinja koje sudjeluju u natječaju: Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Turske.

Na natječaj se prijavljuju isključivo projektni konzorciji, koji se trebaju sastojati od najmanje tri partnera (istraživačkih skupina) iz barem tri države koje sudjeluju u natječaju. Svaki partner imenuje jednog voditelja (Principal Investigator), koji će komunicirati s nacionalnom/regionalnom organizacijom iz svoje države i koji će u slučaju uspješne prijave biti korisnik njezinih sredstava. Prijavu na razini projektnog konzorcija podnosi koordinator konzorcija putem elektroničkog sustava navedenog u sklopu Natječaja. 

Prvi poziv na podnošenje prijedloga mreže QuantERA, koji je objavljen u siječnju 2017., privukao je ogromno zanimanje znanstvene zajednice te je u prvoj fazi natječaja podnesena 221 prijava. Zahvaljujući zajedničkom financiranju koje su osigurale Europska komisija i organizacije članice mreže QuantERA, za financiranje je predloženo 26 vrhunskih međunarodnih projektnih prijedloga u ukupnom iznosu od više od 32 milijuna EUR. U projektima sudjeluje 128 istraživačkih skupina iz 23 zemlje.

Kako biste saznali više o temama aktualnog natječaja, organizacijama koje sudjeluju u natječaju, prihvatljivosti i kriterijima za vrednovanje, posjetite službenu obavijest o Natječaju na mrežnoj stranici quantera.eu.

Više informacija za hrvatske prijavitelje objavljeno je na stranici "Otvoreni natječaji".

Osobe za kontakt:
Službena mrežna stranica konzorcija QuantERA: http://www.quantera.eu