Najava Europske noći istraživača 2019.

Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu Europske komisije (u okviru Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije – Obzor 2020). Cilj navedene inicijative je popularizacija znanosti odnosno približiti javnosti znanost i rad znanstvenika, potaknuti mlade za budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznati širu javnost s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti. Europska noć istraživača tradicionalno se održava zadnjeg petka u rujnu diljem cijele Europe. Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers' Night koji je financiran u sklopu Okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije 2014.-2020. - Obzor 2020., broj ugovora 818748. Projekt Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night provodi osamnaest partnera: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost. Ovo je prvi put da je Republika Hrvatska provoditelj Europske noći istraživača u ovoj projektnoj formi: 18 partnera, Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao koordinator i organizacija glavnog događaja u pet gradova. Nadalje, u projektni konzorcij su uključena sva hrvatska sveučilišta, najveći hrvatski znanstveni institut i hrvatski znanstveni instituti koji su jedinstveni u svijetu po svojem području istraživanja.

Europska noć istraživača 2019. održat će se 27. rujna od 17 do 22 h na nekoliko lokacija u četiri hrvatska grada (Zagreb – Europski trg i tunel Grič, Split – podrumi Dioklecijanove palače i Riva, Rijeka – Tower centar, Osijek – dvorište Rektorata). Dio programa Europske noći istraživača 2019. koji organizira Hrvatska zaklada za znanost odvijat će se u zagrebačkom tunelu Grič. Posebnost ovog dijela programa bit će ta što će u glavnoj ulozi biti sama djeca. Vrhunski hrvatski znanstvenici tijekom lipnja i rujna posjetili su nekoliko zagrebačkih osnovnih škola, u kojima su provodili zanimljive radionice s djecom. Djeca, uz budno oko svojih mentora i nastavnika, prezentirat će rezultate tih radionica u tunelu Grič.
Učenici Osnovne škole Stenjevec su kroz radionicu koju su provodile doc. dr. sc. Sunčica Bosak i asistentica Klara Filek s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu istraživali mikroorganizme (gljivice, bakterije) koji žive na biljkama u okolici njihove škole. Posjetitelji će u tunelu moći vidjeti na koje su sve mikroorganizme učenici naišli.

  

Dr. sc. Ema Horak s Instituta Ruđer Bošković upoznala je učenike Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića s pojmom luminiscencije i fluorescencije, a ujedno su naučili i utvrđivati pH vrijednost namirnica i tvari koje se koriste u svakodnevnom životu. Njihov program u tunelu sastojat će se od raznoraznih svjetlećih pokusa, a posjetitelji će moći vidjeti i fluorescentne trakice za određivanje pH vrijednosti koje su učenici sami izradili.

  
 
Učenici Osnovne škole Davorina Trstenjaka posjetili su Fakultet elektrotehnike i računarstva, gdje su ih doc. dr. sc. Ana Sović Kržić i asistentica Liljana Pushkar upoznale s nekoliko vrsta edukativnih robota. Učenici su na radionicama naučili sami sastaviti i programirati robote. Sve ove robote posjetitelji će moći vidjeti u tunelu, a djeca će posjetiteljima objašnjavati i demonstrirati kako koji robot radi. Roboti će biti programirani da traže izlaz iz labirinta.

  
 
Dr. sc. Mateja Dumbović s Geodetskog fakulteta od učenika Osnovne škole Prečko napravila je prave male svemirske prognostičare, koji mogu predvidjeti svaku Sunčevu oluju. Učenici su uvježbali igrokaz na ovu temu, koji će izvesti nekoliko puta tijekom same večeri. Treba istaknuti da su sve kostime koji će se koristiti u igrokazu učenici izradili sami.

  

Izv. prof. dr. sc. Dominik Cinčić s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pokazao je učenicima Osnovne škole grofa Janka Draškovića kako mogu napraviti vlastite kristale različitih boja i oblika. Izložbu kristala iz njihove kućne radinosti moći ćete razgledati u tunelu, a učenici će vam objasniti kako su pojedine kristalne strukture nastale.

  

Učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog posjetili su Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje su im prof. dr. sc. Mladen Kučinić i asistentica Dora Hlebec pokazali zanimljivu zoološku zbirku Odsjeka te su ih naučili da se struktura molekule DNK svakog živog bića može prikazati u obliku barkoda. Posjetitelji će istu metodu moći naučiti u tunelu.

  

Pozivamo sve u tunel Grič 27. rujna 2019. od 17 do 22h.
 

Projekt „Techno-Past Techno Future: European Researchers´ Night” financiran je u sklopu
Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije - Obzor 2020,
broj ugovora 818748