Rezultati natječaja "Program izvrsnosti u visokom obrazovanju – Tenure Track Pilot Program” (rok: TTPP-2018-07)

English version

"Tenure Track Pilot Program" (TTPP) jedna je od aktivnosti u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije. Ovaj program predstavlja zajedničku suradnju Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) i Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), koja je usmjerena na pripremu modela za razvoj karijera vrhunskih mladih istraživača u Hrvatskoj. Ovaj program za izvrsne mlade znanstvenike predstavlja novi model razvoja karijere na temelju jasnih i međunarodno konkurentnih i usporedivih kriterija, zasnovanih na zaslugama. Novi pilot program usmjeren je na promociju izvrsnosti, podizanje inovativnih kapaciteta te u konačnici razvoj sustava mentorstva utemeljenog na kvalitetnim istraživanjima. Vrijednost je programa 4.700.000 CHF, od čega je 4.000.000 CHF osigurano darovnicom Švicarske konfederacije, a 700.000 CHF osigurala je Republika Hrvatska.

Natječaj za prijavu projektnih prijedloga bio je otvoren od 3. travnja 2018. do 3. srpnja 2018. za područja biomedicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, tehničkih znanosti, prirodnih znanosti te interdisciplinarne prijedloge. Prijave su podnosili znanstvenici koji su stekli doktorat najmanje 2, a najviše 7 godina prije roka za prijavu i koji nisu stalno zaposleni pri istraživačkoj organizaciji u Hrvatskoj. Prijave su se podnosile putem elektroničkog sustava za prijavu projekata Hrvatske zaklade za znanost (EPP). Ukupno je zaprimljeno 20 projektnih prijedloga, koji su nakon administrativne provjere upućeni u postupak evaluacije.

Od srpnja do rujna 2018. godine trajalo je međunarodno istorazinsko vrednovanje, koje je koordinirala Hrvatska zaklada za znanost uz potporu EPFL-a. Temeljem istorazinskog vrednovanja članovi panela za vrednovanje proveli su završno rangiranje predloženih projekata u Zagrebu 12. studenoga 2018., nakon čega su uslijedili financijski pregovori s odabranim voditeljima. Konačan popis projektnih prijedloga koje je odobrio Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost nalazi se u nastavku. Svaki će se projekt financirati u iznosu od 900.000 do 1.100.000 CHF, a svi projekti završavaju 30. travnja 2024.
 
Voditelj projekta Naziv projektnoga prijedloga Znanstveno polje Organizacija u kojoj se zapošljava Voditelj projekta Ugovoreni iznos Status projekta
Kosuke Nomura Exotic Nuclear Structure and Dynamics Fizika Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet 7.500.000,00 HRK Projekt počeo 1. svibnja 2019.
Helena Bilandžija Evolution in the Dark Biologija Institut Ruđer Bošković 7.570.552,50 HRK Projekt počeo 1. svibnja 2019.
Lovro Palaversa Mining the Variable Sky Fizika Institut Ruđer Bošković 7.205.450,00 HRK Projekt počeo 1. srpnja 2019.
Goran Lovrić Advanced X-ray tomographic microscopy for novel applications in structural biology and materials science Interdisciplinarni projekt Institut Ruđer Bošković 7.268.076,68 HRK* *Financijski pregovori u tijeku, planirani početak projekta: 1. siječnja 2020.