Održano svečano predstavljanje rezultata natječaja za Tenure Track Pilot Programme

U prostorijama Minsitarstva znanosti i obrazovanja 12. studenoga održano je svečano predstavljanje rezultata natječaja "Program izvrsnosti u visokom obrazovanju - Tenure Track Pilot Program" (TTP-2018-07), koji se financira u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije

Svečanost je otvorila veleposlanica Švicarske konfederacije u Hrvatskoj Nj. E. gđa Emilija Georgieva, k
oja je istaknula predanost Švicarske Konfederacije unaprjeđivanju sustava znanosti u Republici Hrvatskoj. Nakon nje uzvanike je pozdravio g. Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koje ima ulogu Nacionalne koordinacijske jedinice za cijeli Švicarsko-hrvatski program suradnje. Državni tajnik u Minstarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić istaknuo je napore MZO-a za uvođenje tenure track sustava u sustav visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost, dr. sc. Irena Martinović Klarić, naglasila je važnost ovog programa za jačanje međunarodne suradnje Hrvatske zaklade za znanost. 

Poseban gost na ovom događanju bio je Dr Olivier Küttel s École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), koji je predstavio kako tenure track sustav funkcionira u EPFL-u, gdje je uveden 2002. i koji je rezultirao odabirom 60 znanstvenika u trajno zvanje. EPFL je partner u ovom programu, koji je i osmišljen uz svesrdnu potporu EPFL-a. Nakon njega dr. sc. Zrinka Kovarik s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, u svojstvu članice panela za vrednovanje projektnih prijava za natječaj TTP-2018-07, predstavila je postupak vrednovanja i odabira projekata. 

Nakon ovoga uzvanici su dobili priliku upoznati troje vrhunskih mladih znanstvenika, čiji su projekti izabrani za financiranje. To su: dr. sc. Kosuke Nomura s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilište u Zagrebu te dr. sc. Helena Bilandžija i dr. sc. Lovro Palaversa, oboje s Instituta Ruđer Bošković. Znanstvenici su ukratko predstavili svoje dosadašnje karijere te svoje projekte. Zaklada očekuje da će do 30. travnja 2024., što je planirani datum završetka ovih triju projekata, svi oni dovesti do iznimnih znanstvenih rezultata te da će se na temelju njihova iskustva steći uvjeti za uvođenje novog modela trajnog zapošljavanja vrhunskih mladih znanstvenika.